De routes

5 km

Langs het Siepelveen naar het Zeegserloopje.

10 km

Langs de broeklanden van het Oudemolensche Diep.

15 km

Door de broeklanden via het Oudemolensche Diep naar het Zeegserloopje.

De wandeling gaat over het terrein van Staatsbosbeheer en voert je door het Nationaal Park Drentsche Aa

Het gebied

Bekijk hier de omgeving van Parels in het Park

Waar we het voor doen:

Het Doel

Help Oekraïense gezinnen een thuis vinden in Drenthe

Met opbrengst van Parels in het Park draagt u bij aan de opvang van gevluchte Oekraïense gezinnen. Moeders en kinderen uit Oekraïne proberen in Drenthe een veilig toevluchtsoord te vinden. Rotaryclub Zuidlaren-Anloo biedt in samenwerking met Humanitas deze gezinnen woonruimte, onderwijs en taalles.

Rotaryclub Zuidlaren-Anloo zet zich in om vanuit een gedeelde passie en betrokkenheid het welzijn van mensen overal in de wereld maar ook thuis te verbeteren. In bijna alle landen ter wereld vind je Rotaryclubs, die de grootste uitdagingen van onze tijd aan willen pakken.

Humanitas Zuidlaren helpt mensen om op eigen kracht iets in hun situatie te verbeteren. In 2020 bestaat Humanitas 75 jaar. Al die tijd steken vrijwilligers een handje toe aan mensen die het even zelf niet redden. Ze doen dat vanuit een humanistische visie waarbij gelijkwaardigheid de basis is.

De activiteiten die Rotary en Humanitas hierbij gezamenlijk ondernemen zijn:

  • Ondersteunen bij het verkrijgen van BSN
  • Organiseren van Nederlandse taalles
  • Hulp verlenen bij snelle integratie in de samenleving
  • Verlenen van steun bij het verkrijgen van onderwijs 
  • Zoeken en bemiddelen van woonruimte
  • Bieden van arbeidsmogelijkheden

Parels in het Park

Een verrassende wandeling door het Nationaal Park Drentsche Aa. Met ‘Parels in het Park’ biedt Rotary Zuidlaren-Anloo op 14 mei 2022 een uniek wandelevenement waarbij je op verrassende wijze kennis maakt met de Zeegserduinen en de wonderschone beekdalen van de Drentsche Aa.

Je wandelt door een landschap waar 5000 jaar geleden ook mensen woonden.
Je wordt meegenomen in de verhalen van gidsen en acteurs, en dat allemaal te midden van de schilderachtige beekdalen, heidevelden en eikenbossen.

De Drentsche Aa is zo’n boeiend landschap door de combinatie van natuurwaarden en de wijze waarop mensen in dat landschap leefden – zowel vroeger als nu.

De Parels

Hieronder kun je de activiteiten zien die je onderweg tegenkomt.

Parel 1

Staatsbosbeheer geeft informatie over het Nationaal Park Drentsche Aa.

Vlakbij staat de grootste jeneverbes van Nederland, misschien wel van West-Europa. Ook daarover is heel wat te vertellen. Spannend genoeg om je te laten omtoveren tot een bosdier? Kinderen mogen kiezen, wil je wandelen als een wolf of als een konijn? Verzin het maar.

Parel 2

Bij het Siepelveen ontmoet je Alice in Wonderland.

Laat je op deze fantastische plek in het Zeegser veld meeslepen door het feeërieke Alice in Wonderland! Een ontmoeting met de feetjes tussen de bomen…

Parel 3

De minstreel gaat verhalen vertellen uit de historie over het bijzondere gebied waar we door heen wandelen.

De verhalen worden begeleid door harpspel. Het roept een sfeer op uit het verleden waarin een minstreel zijn verhalen ten gehore bracht.

Parel 4

In labyrint De Zevensprong kunnen de kindereen dolen en dwalen en met schmink stralen.

De zevensprong is een doolhof in Zeegse van struiken met 2 ingangen. In het midden staat een grote steen in de vorm van een walvis.

Zeer uitdagend voor kinderen en leuk om te bewandelen. Daarna is er een leuke verrassing voor je!

Parel 5

De Zeegster Hoeve is een actieve boerderij met zo’n 100 vleeskoeien in het Drentsche Aa Nationaal Park gebied.

De eigenaar leidt ons rond en vertelt over zijn manier van boeren, waarbij de koeien veel ruimte krijgen en zoveel mogelijk buiten zijn. De Boerderijwinkel is in de vroegere Melkstal. Het Stookhok is omgetoverd tot een Bed & Breakfast. En de Jongvee stal is omgebouwd tot een sfeervolle vergaderlocatie.

Parel 6

‘De wind heeft vele gezichten, vergeet dus tijdig te zwichten’.

In het pittoreske plaatsje Oudemolen, een beetje achteraf aan de Molensteeg gelegen, staat de molen De Zwaluw. Gebouwd door molenaars uit de Groeve in 1837 en dankzij vele restauraties nu nog steeds in gebruik.

Kom binnen en ervaar de noeste arbeid van weleer!

Parel 7

“No Milk Today, Light my Fire, Paradise by the Dashboard Light, Girls Just Wanna Have Fun, Stairway To Heaven, Sexual Healing, Pssychokiller, Brass In Pocket, Het Smurfenlied”.

Al deze evergreens worden u toegezongen door deze vier hitgeneraties omspannende virtuoze zanger die zichzelf begeleidt op gitaar. Geniet en vraag gerust om een verzoeknummertje.

 

Praktische informatie

 

Parkeren

Indien mogelijk: maak een fietstochtje naar de start van de wandeling! Voor wie toch met de auto komt: je kunt parkeren op de brink tegenover Het Witte Huis, Schipborgerweg 7, 9483 PH  Zeegse.

Vertrek

Het vertrekpunt van de wandeling is bij Het Witte Huis, Schipborgerweg 7, 9483 PH Zeegse. Voorafgaand aan de wandeling dient u zich daar aan te melden bij de organisatie.

Onderweg

De wandeling gaat door een prachtig natuurgebied en dat willen wij graag zo houden. Laat daarom geen afval achter. Onderweg zijn bij ‘De Parels’ prullebakken aanwezig. Honden meenemen tijdens de wandeling is toegestaan, mits aangelijnd.

Na afloop

Na de wandeling kunt u desgewenst terecht bij Het Witte Huis voor een versnapering.

Aansprakelijkheid

Deelname is geheel voor eigen risico. De organisatie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade die ten gevolge van deelname aan de wandeling mocht zijn ontstaan. De organisatie kan de wandeling in het geval van extreme
weersomstandigheden afgelasten. Het inschrijfgeld wordt dan niet gerestitueerd, maar gaat gewoon naar het goede doel.

Parels in het Park wordt mede mogelijk gemaakt door:

Contact

1 + 6 =